Sunday, July 12, 2009

AKU NAK KEJE WEHHHH.....

Mood: Jap sdih jap hepy jap depressed..cm meroyan je aku ni

Diam x diam dh bminggu aku jd wanita yg jobless. Tanam anggur. Last week intrview kat maxis KLCC. Hampeh. Keje yg byk outstation byk travel. Sungguh sy x minat. Semalam g intrview kat Wisma Mirama. Legenda Education Group. Position as Business Development Exec. Job title yg sangat promising tp..hahahahampehhhh!

Mula2 masuk opis 2 pn dh rase smcm..nape opis ni kosong sangat..opis besa..tp xde furniture pn..cam baru pindah je. Ade 4-5 org tengah isi form n tunggu turn intrview so nmpak mcm mndapat sambutan la intrview session die. Saje sedapkan hati..so cam biase la isi form bla3..punya la lame nk tunggu turn aku sampai..x pernah g intrview kena tunggu sampai 1 jam tau!! Ok2..47 minit je sebenarnye..saje wat gimik

*****dalam bilik intrview*****

Mamat: Baiklah..biar sy terangkan serba sedikit tentang job description utk jawatan ni ye..
Aku: *angguk n senyum*
Mamat: Tugas utamanya ialah merekrut pelajar2 lepasan spm ke college kami. Bagi setiap pelajar yg bjaya direkrut, commission sebanyak RM3500 akan dberi. Tapi perlu saya maklumkan ye..keje ni xde basic..completely commission basis..

2je yg telinga aku sempat proses. Dengar je xde basic..terus telinga aku jadi kebas. Dah xleh berfungsi lagi. Ko cakap la sorang2 wahai mamat..x kuasa aku nak dengar. Ingat senang ke nak rekrut budak? Nak convince mak bapak die msuk college yg kecik keconet 2? Ntah MQA approve ke x. Ikut hati nak je blah time 2 gak..tapi aku wanita yg sopan so aku tunggu la dia habis mbebel.

Intrview yg sangat mbuang masaku. Kalau aku duk rumah tengok hindustan pun lagi bagus k! Tapi salah aku gak. Time die kol utk arrange intrview, aku lupa nak tanya job description camne. Selalu aku tanya. Tapi xtau nape time die kol 2 aku lupa nak tanya. Haaiiiihhh..

Ohhh!!! Hari 2 lg best!! Hampir2 aku nak g diz 1 intrview. Chip Hup Holdings. Position Personal Assistant kat Megan Avenue. Malam b4 pegi 2, aku google la name company die. Nak tau background company n so forth so bila die tanya xla aku ternganga aaaaaa....

Guess what!!???!! Ramai gila yg komplen pasal company sengal ni. Rupanye dierg buat forex stock market. Tapi bila advertise vacancy, letak job title yg kebabom so dat ramai la org apply n pegi intrview. So aku pun x pegi la intrview 2. Lebih kurang la ngan company yg semalam..job title je gempak..eh tapi yg semalam aku google gak tau! Website sangat impressive. Rupa2nye..dierg dah appoint Rumenis Sdn. Bhd. 2 utk wat marketing n recruitment. Dalam brjaga2..trkena gak aku..









4 org dah komen:

sambalgesekanaknogori said...

sabor aisha...nak cari kerja ni memang pelbagai dugaan. Teknik diorang nak pancing orang kerja pun memacam...sobar yo lah ye..

budak kampung online said...

Kojo jangan membuto...

aisha said...

kak sambal:
soba la ni kak..klu x soba mmg dh amuk 1 opis 2 wakaka

bdk kg:
mbuto la bes jang oii..

sang kegelapan said...

xpola..soba2 nanti akn sampaila rezki ekau lak..rezki tuhan ado yo di mano2 dor..jangan bimbang dor..huhu